Talaşlı İmalat

Quacorp bünyesinde ağır vasıta fren aksamı parçalarına yüzey, boyut ve şekil gibi istenilen özellikleri kazandırmak için güç kullanılarak yapılan, uygulamaya tabi olan ürün üzerinde yer alan malzemeyi tabaka şeklinde kaldırılan işleme talaşlı imalat denir. Yapılan işlem ile ortaya çıkan tabaka talaştır. Yani talaşlı imalat; kesici bazı takımlar kullanılarak elde bulunan kalıp malzemenin kullanım şekline ulaştırma işlemidir. Tasarımı yapılmış olan parça talaşlı imalat makinesine yerleştirilir ve şekil verilip hazırlama işlemi başlar. Demire bu işlem ile şekil verilir. İnsan gücü ile neredeyse aylar sürecek olan bu şekil verme işlemi talaşlı imalat makinesi sayesinde saatler içersinde yapılır. Bu talaşlı imalatın yapılan iş için ne kadar gerekli olduğunun bir göstergesidir. Frezeler, taşlama ve Cnc makineler talaşlı imalat kapsamında yer alan makinelerdir. Her bir makine yıllarca kullanılabilir. Talaşlı imalat yapılarak, beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerde en önemli parçaların üretimi yapılır. Bu nedenle neredeyse her sektörde talaşlı imalat uygulamasına rastlamak mümkündür. Talaşlı imalat içerisinde üretimin gerçekleşmesinin ardından gerekli kontroller sağlandıktan sonra ürünler kullanıma hazır hale gelir. Talaşlı imalatın diğer parça şekillendirme işlemlerine göre pek çok avantajları vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

Yapılan talaşlı imalat sayesinde önceden tasarımı yapılmış olan farklı şekil ve boyutta her türlü ürünü elde etmek mümkündür.

Talaşlı imalata tabi olan işlenebilir malzeme kümesi oldukça geniştir.

Bilgisayar programları üzerinde milimetrik olarak tasarımı yapılan ürünler talaşlı imalat sayesinde en doğru ölçülerle temiz yüzeye sahip olarak kullanıma hazır bir biçimde ortaya konur. Talaşlı imalat ile düzgün köşe ve geometriye sahip kusursuz katı cisimler elde edilir.

Vida açma ve delik delme gibi pek çok işlem talaşlı imalat sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilir.

Hassas ve hata tolerans aralığı oldukça az olan parçaların üretimi için uygundur.

 

Talaşlı imalat çeşitleri; punta deliği delme, kanal frezeleme, pah kırma, eğik yüzey frezeleme, kademeli tornalama, vida açma, tırtıl açma, düzlem yüzey frezeleme ve alın tornalama olarak sayılabilir.